ETÄOPETUS, TYÖAIKA JA JAKSAMINEN

02.04.2020

Etäopetus, työaika ja jaksaminen

 

Siirtyminen lähiopetuksesta etäopetukseen on muuttanut opettajien työtä. Työpäivät ovat usein pidentyneet. Opettajan työaika koostuu edelleenkin oppituntien pidosta sekä niiden etu- ja jälkityöstä, yhteissuunnitteluajasta ja kiky-ajasta. Oppituntien suunnitteluun ja jälkityöhön käytettävä aika on opettajan itsensä päätettävissä ja opettaja itse vastaa tältä osin työhönsä käyttämänsä ajan rajaamisesta.

Työsuojelu koskee myös opettajia, etätyötä. Opettajille on varattava riittävästi työaikaa työtehtävien suorittamiseen. Opettajien tietotekniset valmiudet ovat erilaiset. Erilaiset valmiudet vaikuttavat työajan määrään.

Jokainen opettaja työskentelee etäopetuksessa omien valmiuksiensa mukaisesti. Kerralla ei tarvitse osata kaikkea. Kun perustaidot on saanut hallintaan, voi ottaa käyttöön ohjelmien tarjoamia lisäominaisuuksia. On tärkeätä rajata työaikaa ja edetä oma jaksaminen edellä. Oppilaiden laite- tai valmiusongelmien selvittelykin on työaikaa. Tilanne on uusi ja haastava myös oppilaille. Pidetään myös oppilaiden työmäärä kohtuullisena ja huolehditaan oppilaidenkin jaksamisesta.

Tässä vinkkejä, joita voi soveltaa työajan hallintaan:

  • Digiloikkaa ei tarvitse tehdä kerralla.
  • Pienin askelin eteenpäin.
  • Pidä tavoitteet realistisina.
  • Pyydä apua kollegoilta ja esimieheltä.
  • Tutut materiaali ovat käytettävissä ja usein tilanteeseen sopivia.
  • Ylimääräistä korvausta lisääntyneestä työmäärästä ei ole tulossa.
  • Rajoita työmäärääsi.
  • Pidä huolta jaksamisestasi.
  • Oppilaillakin samojen tehtävien tekeminen etänä lisää työmäärää.

Poikkeusaika työllistää ylimääräisellä työllä esimiehiäkin. Myös rehtoreiden on muistettava huolehtia jaksamisestaan sekä työaikansa rajaamisesta.

Opetusministeri Li Anderssonin viesti opettajille: ”Tämä on nyt niin kuormittava tilanne, että on ymmärrettävää, jos lasketaan hieman rimaa niin, ettei työkuorma kasva kohtuuttomaksi. Pitää olla armollinen itselleen, jos ei esimerkiksi kaikkia opetussuunnitelman tavoitteita pystytä nyt pilkulleen noudattamaan.”

Opetushallituksen sivuilta: Kun oppilaat ovat etäyhteyksiä hyödyntävässä opetuksessa, ei opettajalla voi olla samanlaista valvontavastuuta heistä kuin lähiopetuksessa. Opettajan tulee huolehtia, etteivät oppilaille annetut tehtävät vaaranna heidän turvallisuuttaan. Etäopetuksessa oleville oppilaille kannattaa tehdä lukujärjestys, jossa näkyy päivittäinen opetuksen alkamis- ja päättymisajankohta.

Huhtikuussa tulemme lähettämään opettajille kyselyn koskien opettajien työhyvinvointia. Toivon, että mahdollisimman moni ehtisi vastaamaan kyselyyn, jotta saisimme poikkeusajan osalta tietoa opettajien työjärjestelyistä sekä työssä jaksamisesta.

 

Heikki Tanskanen, pääluottamusmies JUKO

heikki.tanskanen(at)tampere.fi

 

12.06.2023Jäitkö kesäksi työttömäksi tai oletko työttömyysuhan alla?
01.06.2023OAJ-sovellus ja matkavakuutusetu
17.04.2023Määräaikaisten opettajien asemaan vihdoin merkittävä parannus
30.03.2023OAJ:n valtuusto kokoontuu 29.-30.3.2023 Helsingissä
16.03.2023Pääluottamusmiesvaaleista
26.01.2023OLETKO JÄÄMÄSSÄ ELÄKKEELLE?
23.01.2023TOAY:n HALLITUSKAUDEN 2023-24 JÄRJESTÄYTYMISKOKOUS PIDETTIIN 21.01.2023
20.01.2023EDUCA 2023
18.01.2023OAJ:n JÄSENKORTTI LÖYTYY NYT OAJ-SOVELLUKSESTA!
07.12.2022HAKU TOAY:n toimikuntiin on nyt käynnissä!

Siirry arkistoon »